Απολογισμός Δράσεων 2019
Κατά τη διάρκεια του 2019, το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων « Βία SΤΟP» δραστηριοποιήθηκε στους εξής τοµείς:
Κατά τη διάρκεια του 2019, το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων « Βία SΤΟP» δραστηριοποιήθηκε στους εξής τοµείς:
Κατά τη διάρκεια του 2018, το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων « Βία SΤΟP» δραστηριοποιήθηκε στους εξής τομείς:
Κατά τη διάρκεια του 2017, το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «Βία STOP» δραστηριοποιήθηκε στους εξής τομείς:
Ευχαριστούμε πολύ την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε την κα Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα για την πρόσκληση. Συχνά οι φορείς της επαρχίας δεν έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους και να επηρεάσουν με τον τρόπο αυτό τη χάραξη εθνικής πολιτικής.
Από την σύστασή της το 2008, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρείας με την επωνυμία «Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της βίας και προώθησης της Ισότητας των δύο φύλων» με διακριτικό τίτλο «ΒΙΑ-ΣΤΟΠ» και με έδρα στην Καβάλα, προωθεί σύμφωνα με τον σκοπό της, την ιδέα της ανεκτικότητας συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ενεργεί ενάντια σε φαινόμενα βίας στο οικογενειακό, σχολικό και εν γένει στο κοινωνικό περιβάλλον, ενώ δέχεται ακροάσεις ατόμων ανεξάρτητα από το φύλο τους ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους.
Εν σχέσει με την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η εταιρεία από την ίδρυση της έως και σήμερα, έχει διαφοροποιηθεί στην προσέγγιση της, καθώς από το 2012 τρέχει πρόγραμμα θεραπείας των δραστών, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό κατά το στάδιο της ποινικής διαμεσολάβησης σύμφωνα με το Κεφάλαιο Δ του Ν. 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του «ΒΙΑ-ΣΤΟΠ» μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει 35 άτομα, εκ των οποίων οι 10 αποφοίτησαν, οι 22 βρίσκονται ακόμη σε θεραπεία, οι δύο εγκατέλειψαν το πρόγραμμα χωρίς όμως να επαναλάβουν βία, ενώ ο ένας μόνο παρουσίασε υποτροπή. Η επιτυχία αυτού του προγράμματος εκτιμούμε ότι οφείλεται στο χρόνο θεραπείας, που κυμαίνεται από τρία έως επτά έτη, με ελάχιστο αριθμό συνεδριών τις 35 αλλά και την έντονη και διαρκή συνεργασία με τοπικούς φορείς και αρχές, ιδίως με τις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές, ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές. Σημειώνεται δε ότι, λόγω της επιτυχίας του, το ως άνω πρόγραμμα θεραπείας δραστών του «BIA-ΣΤΟΠ» παρουσιάστηκε το 2019 στο Συνέδριο της Επιτροπής για το καθεστώς των γυναικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UN Commission on the Status of Women CSW63).
Ειδικότερα, κατά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας COVID-19, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, τα περιστατικά που απευθύνθηκαν στο φορέα μας παρουσίασαν μείωση. Ωστόσο, από τις αρχές του Μαΐου παρατηρείται μια σταδιακή και σταθερή αύξηση η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και να διασταυρωθεί με άλλες πηγές δεδομένων (αστυνομία, άλλους φορείς υγείας και ούτω καθεξής).
Ένα σημαντικό σημείο που θέλουμε να μεταφέρουμε είναι το γεγονός ότι οι δράστες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θεραπείας κατά την περίοδο της καραντίνας κατάφεραν να εφαρμόσουν επιτυχία τεχνικές διαχείρισης της επιπρόσθετης ψυχολογικής πίεσης από τον εγκλεισμό, ήταν σε διαρκή επικοινωνία μαζί μας που είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή της υποτροπής τους.
Τέλος, εστιάζουμε την ανάγκη να δοθεί η δέουσα σημασία από την πλευρά της πολιτείας στα προγράμματα θεραπείας δραστών με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ενδυνάμωσης έτσι του θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης που προβλέπεται από τις διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Τούτο έχοντας πάντα ως στόχο την προστασία του θύματος διά της θεραπείας των δραστών και της πρόληψης επανάληψης των πράξεων βίας στο οικογενειακό περιβάλλον. Άλλωστε, ο δράστης είναι το πρόσωπο που συνιστά το «προβληματικό κομμάτι» στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και παρατηρώντας την πορεία του προγράμματος θεραπείας δραστών του «ΒΙΑ-ΣΤΟΠ» αξίζει να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι στις περιπτώσεις επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και εξομάλυνση των κλονισμένων οικογενειακών σχέσεων.
Το διοικητικό Συμβούλιο του ΒΙΑ-ΣΤΟΠ
Dr Σπυρίδων Κουτσούκης, Ιατροδικαστής
Ελένη Φώτου, Δικαστική Ψυχολόγος, Υπ. Διδάκτωρ ΔΠΘ
Ευγενία Αυγίτσου, Δικηγόρος
Δρ. Νικόλαος Πετρόπουλος, Εγκληματολόγος
Νικόλαος Καραγιαννίδης, Υπαστυνόμος Α’ ε.α.
Στις 22 Μαΐου 2020 η δικηγόρος του Βία-ΣΤΟΠ, Ευγενία Αυγίτσου, έκανε παρέμβαση στην ειδική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η παρέμβασή της εστίασε στην ποινική διαμεσολάβηση και το πρόγραμμα θεραπείας δραστών που εφαρμόζεται από το Βία-ΣΤΟΠ από το 2012 με μεγάλη επιτυχία.
Οι παρεμβάσεις στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησαν και φέτος, όπως πάντα με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ενημερώσεις έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των ν στοχευμένη ενημέρωση των μαθητών σε θεματικές όπως: ναρκωτικά, βία, σεξουαλική συμπεριφορά και ισότητα.
Ευχαριστούμε θερμά το 2ο Γυμνάσιο Χρυσουπόλεως για τη φιλοξενία του.
Το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ έχει ανανεωθεί! Ο νέος μας χώρος, είναι πιο φιλικός προς τα παιδιά και τους θεραπευόμενους, είναι προσβάσιμος από ΑΜΕΑ και συμμορφώνεται πλήρως με τα κριτήρια διατήρησης του απορρήτου και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Ευχαριστούμε την Πόπη Στασινού για την όμορφη εικαστική παρέμβαση.
Την Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική παρέμβαση για τις γυναίκες πρόσφυγες της Ανοικτής Δομής Φιλοξενίας Καβάλας. Η ενημέρωση κάλυψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη νομοθεσία σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση ανηλίκων.
Η δικαστική ψυχολόγος Ελένη Φώτου συμμετείχε στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 08 Ιουνίου 2018 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και το Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου. Η κα Φώτου παρουσίασε το πρόγραμμα ποινικής διαμεσολάβησης που εφαρμόζεται στην Καβάλα από το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ, και τις προεκτάσεις που έχει η βίαιη συμπεριφορά στους ανήλικους.
Ευχαριστούμε θερμά την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για τη μεγάλη τιμή.
Παρακάτω παρατίθενται οι σύνδεσμοι για τις παρουσιάσεις.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διοργανώθηκε εκπαιδευτική ημερίδα την Τρίτη 26 Ιουνίου στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές ο κος Κώστας Ζησόπουλος, Ιατροδικαστής, Υπ. Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κα Μεταξιώτη Βασιλική, Αστυνόμος Α' από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και στελέχη του ΒΙΑ-ΣΤΟΠ.
Η ημερίδα είχε θέμα την ενδοοικογενειακή βία, νομικές υποχρεώσεις των εργαζομένων των Δομών Φιλοξενίας για τα περιστατικά βίας και κακοποίησης και καλές πρακτικές διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση πάνω στην τροποποίηση του Ν.3500/06 και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, εξηγήθηκε ο ρόλος της αστυνομίας στα περιστατικά Ενδοοικογενειακής Βίας καθώς και τα συνήθη τραύματα που απαντώνται σε περιστατικά κακοποίησης.
Ευχαριστούμε θερμά τον κο Ζησόπουλο και την κα Μεταξιώτη που αποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.