ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια του 2014, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Βία STOP» δραστηριοποιήθηκε στους εξής τομείς:

 

Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Σχολικού Εκφοβισμού Φεβρουάριος 2014-Μάιος 2014
Για πρώτη φορά φέτος, στο νομό Καβάλας υπάρχει μια ευρεία συνεργασία φορέων με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας σε τρία μέτωπα: στους μαθητές, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, σε συντονισμό του «ΒΙΑ-STOP». Η ομάδα των ειδικών αποτελείται από εκπρόσωπο της αστυνομίας, , επισκέπτρια υγείας (Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας), τη ψυχολόγο του ΒΙΑ- STOP (κ. Φώτου Ελένη) και τον ιατροδικαστή (κ. Κουτσούκης Σπυρίδων), ενώ για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς συμμετέχουν επίσης στην ομάδα εκπρόσωπος του ΚΕ.Δ.ΔΥ. και ο διευθυντής του Κ. Κέντρου Ψυχικής Υγείας κ. Πατελάρος Εμμανουήλ. Η διάρκεια της κάθε εκπαίδευσης είναι 3-4 σχολικές ώρες ανά ομάδα παιδιών, και το ιδανικό μέγεθος της ομάδας είναι έως 40 άτομα, αν και συνήθως η εκπαίδευση πραγματοποιείται ανά σχολική τάξη. Όσον αφορά τους ενήλικες, η εκπαίδευση διαρκεί γύρω στις 2.5 ώρες σε χώρο και χρόνο κατόπιν συνεννόησης. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής παρεμβάσεις σε 18 σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ψυχολογική Υποστήριξη Θυμάτων
Ο αριθμός των ατόμων-θυμάτων βίας που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη και έλαβαν υποστηρικτική ψυχοθεραπεία τουλάχιστον 5 συνεδριών έφτασε τα 75.

Νομική Συμβουλευτική Θυμάτων
Ο αριθμός των ατόμων που έλαβε δωρεάν νομική συμβουλευτική κατά το έτος 2014 ήταν 48 άτομα.

Ιατροδικαστικές Εξετάσεις
Λόγω έλλειψης ειδικού ιατροδικαστή σε δημόσιο φορέα, κατά το έτος 2014 πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 25 ιατροδικαστικές εκθέσεις σε ενήλικες και παιδιά.

Πρόγραμμα Θεραπείας Θυτών
Για δεύτερο έτος πραγματοποιείται μέσω του θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης το πρόγραμμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας για τους θύτες της ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίοι παραπέμφθηκαν από τις δικαστικές αρχές.

Πρόγραμμα Πρόληψης Θυματοποίησης- Αξίες Ζωής

Ενημέρωση για την Πρόληψη Θυματοποίησης Ανηλίκων ηλικίας 3-6 ετών

Άλλες Δράσεις
Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της πράξης 3.2.4. «υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (γυναικείων οργανώσεων)» (α’ και β’ κύκλος) του επιχειρησιακού προγράμματος «διοικητική μεταρρύθμιση 2007-2013» με τίτλο: «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών» διάρκειας 2 ετών και με εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους €64,890.

Οι συγκεκριμένες πραγματοποιηθείσες ενέργειες κατά το 2014 είναι:
- Πραγματοποίηση του 1ου κύκλου Σεμιναρίων Αυτοάμυνας (Φεβρουάριος 2014 – Μάιος 2014)
- Πραγματοποίηση του 2ου κύκλου Σεμιναρίων Πρόληψης Θυματοποίησης (Οκτώβριος 2014 –Ιανουάριος 2015)
- Συμμετοχή σε Δράσεις Δικτύωσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (Μάρτιος 2014)
- Πραγματοποίηση ημερίδας με τίτλο: «Εκπαίδευση εργαζομένων σε σώματα ασφαλείας στις καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας», με ομιλητές τη Detective Superintendent Dr Jacqueline Sebire και τον Detective Inspector Lee Barnard από τη Metropolitan Police – New Scotland Yard (Νοέμβριος 2014)
- Πραγματοποίηση ημερίδας με τίτλο: «Το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας», με ομιλητές τη Detective Superintendent Dr Jacqueline Sebire και τον Detective Inspector Lee Barnard από τη Metropolitan Police – New Scotland Yard, τον κ. Γεώργιο Γκράνα από τη Δ. Αστυνομίας Καβάλας και τους νομικους Ασημένια Τσακίρογλου και Κωσταντίνος Γκρώζος (Νοέμβριος 2014)

Συνέδρια
- Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο «Το Κράτος Δικαίου σε μια εποχή αλλαγής: Ασφάλεια, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συμμετοχική Διακυβέρνηση», στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2014.
- Συμμετοχή στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Α.Μ.Θ. «Κοινωνική Φροντίδα Οικογένειας- Παιδιού Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές» .