ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια του 2017, το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «Βία STOP» δραστηριοποιήθηκε στους εξής τομείς:

 1. Σχολικός Εκφοβισμός

1.1 Παρουσιάσεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη της σχολικής βίας.

 Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σε τρία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εκπαιδεύσεις πάνω σε θέματα ταυτότητας φύλου.

1.2 Αντιμετώπιση Περιστατικών Σχολικού Εκφοβισμού

Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, η ομάδα του ΒΙΑ-ΣΤΟΠ αντιμετώπισε 6 περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, σε παιδιά δημοτικού (3 περιστατικά), σε παιδιά γυμνασίου (2 περιστατικά), και σε παιδιά Λυκείου ( 1 περιστατικό)

 

 1. Ενδοοικογενειακή Βία

2.1.Ψυχολογική Υποστήριξη Θυμάτων

Ο αριθμός των ατόμων-θυμάτων βίας που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη και έλαβαν υποστηρικτική ψυχοθεραπεία τουλάχιστον 5 συνεδριών έφτασε τα 46.

 

2.2 Νομική Συμβουλευτική Θυμάτων

 Ο αριθμός των ατόμων που έλαβε δωρεάν νομική συμβουλευτική μέχρι στιγμής κατά το έτος 2017 ήταν 29 άτομα.

 

 • Πρόγραμμα Θεραπείας Θυτών

Για τέταρτο έτος πραγματοποιείται μέσω του θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης το πρόγραμμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας για τους θύτες της ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίοι παραπέμφθηκαν από τις δικαστικές αρχές. Απευθύνθηκαν 16 άτομα –δράστες ενδοοικογενειακής βίας.  Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3-6 ετών.

 

 1. Ημερίδες
  • Διοργάνωση σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης επιστημονικής ημερίδας με τίτλο: «Πρακτικές εφαρμογές εγκληματολογίας και ανακριτικής», 8 Απριλίου 2017.
  • Συμμετοχή με επιστημονικό εργαστήριο με τίτλο: «Εργαστήριο Δικαστικής Ψυχολογίας: Ατομική και Ομαδική Αντιμετώπιση των Δραστών Ενδοοικογενειακής Βίας», στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, 10 Μαϊου 2017 που διενεργήθηκε στη Θεσσαλονίκη
  • Συμμετοχή με ομιλία και διανομή υλικού στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου 2017

 

 • Άλλες Δράσεις
 • Για τρίτη χρονιά, το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ, σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Δ.Π.Θ έχει δημιουργήσει την ομάδα διαλεύκανσης εγκλημάτων, και πραγματοποιεί παρουσιάσεις στο εγκληματολογικό εργαστήρι της νομικής.
 • Πρακτική Άσκηση: Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ είναι πιστοποιημένος φορέας Πρακτικής Άσκησης από το Σύστημα Άτλας, για τις Σχολές Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών, Ιατρικής (μεταπτυχιακό) και Ψυχολογίας. Έχουν απασχοληθεί μέχρι στιγμής 3 άτομα για την πρακτική τους άσκηση μέσα στο 2017.