ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια του 2016, το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «Βία STOP» δραστηριοποιήθηκε στους εξής τομείς:

 1. Σχολικός Εκφοβισμός

  1.1 Παρουσιάσεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη της σχολικής βίας.
   Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σε 2 σχολεία πρωτοβάθμιας και σε τρία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  1.2 Αντιμετώπιση Περιστατικών Σχολικού Εκφοβισμού
  Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, η ομάδα του ΒΙΑ-ΣΤΟΠ αντιμετώπισε 10 περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, σε παιδιά δημοτικού (4 περιστατικά), σε παιδιά γυμνασίου (5 περιστατικά), και σε παιδιά Λυκείου ( 1 περιστατικό)

 

 1. Ενδοοικογενειακή Βία

  2.1.Ψυχολογική Υποστήριξη Θυμάτων
  Ο αριθμός των ατόμων-θυμάτων βίας που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη και έλαβαν υποστηρικτική ψυχοθεραπεία τουλάχιστον 5 συνεδριών έφτασε τα 80.

  2.2 Νομική Συμβουλευτική Θυμάτων
  Ο αριθμός των ατόμων που έλαβε δωρεάν νομική συμβουλευτική κατά το έτος 2015 ήταν 50 άτομα.

  2.1.3 Ιατροδικαστικές Εξετάσεις
  Λόγω έλλειψης ειδικού ιατροδικαστή σε δημόσιο φορέα, κατά το έτος 2015 πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 10 ιατροδικαστικές εκθέσεις σε ενήλικες και παιδιά.

  Πρόγραμμα Θεραπείας Θυτών

  Για τέταρτο έτος πραγματοποιείται μέσω του θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης το πρόγραμμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας για τους θύτες της ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίοι παραπέμφθηκαν από τις δικαστικές αρχές. Απευθύνθηκαν 12 άτομα –δράστες ενδοοικογενειακής βίας.  Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3-6 ετών.

 

 1. Ημερίδες
 • Πραγματοποίηση του 3ου κύκλου Σεμιναρίων Πρόληψης Θυματοποίησης (Φεβρουάριος 2016-Απρίλιος 2016)
 • Συμμετοχή με ομιλία και διανομή υλικού στο πανελλήνιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καβάλα, 1-2 Απριλίου 2016
 • Συμμετοχή σε διεθνές πάνελ με τίτλο: “Violence Against Women: Working Together toward building a better community response”, στο Κάϊρο Αιγύπτου, 4-5 Απριλίου
 • Συμμετοχή σε ημερίδα και διανομή υλικού στις 15-05-2016 των στελεχών Φώτου Ελένης και Σεβαστής Χατζηφωτίου, που έχει διοργανωθεί από το Σύλλογο Φίλων Παιδόπολης Καβάλας, με τίτλο: «Παιδιά μιας διαχρονικής κρίσης»
 • Διοργάνωση επιστημονικού εργαστηρίου στις 13 και 14 Ιουλίου 2016, με τη συνεργασία της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας και με την Ένωση Αξιωματικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τίτλο: «Τα παιδία καταθέτει: Τεχνικές συνέντευξης ανηλίκων θυμάτων/μαρτύρων κακοποίησης» που απευθυνόταν σε αστυνομικούς και ανακριτικούς υπαλλήλους.
 • Συμμετοχή των στελεχών Φώτου Ελένης και Κουτσούκη Σπυρίδων στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Φιλοσοφίας στις 18 Νοεμβρίου 2016, με τίτλο παρουσίασης: «Θρησκεία και Φύλο»


  Άλλες Δράσεις
 • Για δεύτερη χρονιά, το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ, σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Δ.Π.Θ έχει δημιουργήσει την ομάδα διαλεύκανσης εγκλημάτων, και πραγματοποιεί παρουσιάσεις στο εγκληματολογικό εργαστήρι της νομικής.
 • Πρακτική Άσκηση: Για τρίτη συνεχή χρονιά, το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ είναι πιστοποιημένος φορέας Πρακτικής Άσκησης από το Σύστημα Άτλας, για τις Σχολές Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών, Ιατρικής (μεταπτυχιακό) και Ψυχολογίας. Έχουν απασχοληθεί μέχρι στιγμής 2 άτομα για την πρακτική τους άσκηση μέσα στο 2016.