ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια του 2013, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Βία STOP» δραστηριοποιήθηκε στους εξής τομείς:

 

Ευαισθητοποίηση πάνω στο Θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού
Δημιουργήθηκε και πραγματοποιήθηκε επιστημονική παρέμβαση 3 σχολικών ωρών για κάθε σχολική τάξη σε 12 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Καβάλα, Δράμα και Ξάνθη, με ομάδα που απαρτιζόταν από τον Ιατροδικαστή, αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., Ψυχολόγο και Παιδοψυχίατρο.

Συμμετοχή σε Συνέδρια
Μάρτιος 2013, Βέροια – Συμμετοχή σε συνέδριο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας που αφορούσε τις Αιρετές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Απρίλιος 2013, Βέροια – Συμμετοχή με ομιλία της Ελένης Φώτου (ψυχολόγου) σε Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. με τίτλο «Και οι Αστυνομικοί έχουν μάνες».

Νοέμβριος 2013 – Συμμετοχή σε Ημερίδα του γραμματέα Μωυσίδη Ιγνάτιου, που οργάνωση η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Καβάλας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.

Δεκέμβριος 2013 – Συμμετοχή σε Διημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας

Ψυχολογική Υποστήριξη Θυμάτων / Νομική Συμβουλευτική
Ο αριθμός των ατόμων-θυμάτων βίας που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη και έλαβαν υποστηρικτική ψυχοθεραπεία τουλάχιστον 5 συνεδριών ανεγέρθηκε στα 40 άτομα κατά τη διάρκεια του έτους. Πολλά από τα άτομα αυτά ζήτησαν και έλαβαν δωρεάν νομική συμβουλευτική από δικηγόρους που προσέφεραν αμισθί τις υπηρεσίες τους στην εταιρία.

Πρόγραμμα Θεραπείας Θυτών
Φέτος για πρώτη φορά ξεκίνησε μέσω του θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης το πρόγραμμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας για τους θύτες της ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίοι παραπέμφθηκαν από τις δικαστικές αρχές.

Άλλες Δράσεις
Νοέμβριος, 2013, Καβάλα - Δράση ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών

Νοέμβριος 2013, Κομοτηνή - Συμμετοχή σε Δράσεις του Συμβουλευτικού Σταθμού Γυναικών Κομοτηνής για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών

Έναρξη Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της πράξης 3.2.4. «υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (γυναικείων οργανώσεων)» (α’ και β’ κύκλος) του επιχειρησιακού προγράμματος «διοικητική μεταρρύθμιση 2007-2013» με τίτλο: «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών» διάρκειας 2 ετών και με εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους €64,890. Οι συγκεκριμένες πραγματοποιηθείσες ενέργειες από την έναρξη του σχεδίου δράσης (02/10/ 2013) είναι:

- Πρόσληψη ανέργου ψυχολόγου
- Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε 8 γυναίκες, 2 άνδρες
- Παροχή νομικής συμβουλευτικής σε 3 γυναίκες
- Αντιμετώπιση περιστατικών με θύματα 2 ανήλικους
- Ιατρική αντιμετώπιση 3 περιστατικών
- 3 Δράσεις στην κοινότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών (αναφέρονται παραπάνω)

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο αριθμός υποθέσεων τις οποίες χειρίστηκαν μέλη του «ΒΙΑ STOP» κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013 είναι περί τις 50 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή μας από αστυνομικές αρχές σε πολλές περιπτώσεις με θύματα ανήλικα παιδιά (θύματα τραυματικών γεγονότων, θύματα παιδοφιλίας).

Δείτε το Δελτίο Απολογισμού Δράσης εδώ.